Spring naar inhoud

Van Schaik (2)

BEN EN CORRY VAN SCHAIK

De laatste boeren van Rijnenburg

De aswolk van de Eyjafjallajökull geeft voor Ben (61) en Corry (60) van Schaik de doorslag: nu stoppen we ermee. Daarmee maakt een IJslandse vulkaan indirect een voortijdig einde aan eeuwen melkproductie in de polder Rijnenburg. Op 9 juni 2010 wordt het melkvee van ‘de laatste boer’ in Rijnenburg opgehaald.

Ben en Corry boeren sinds 1979 aan de Nedereindseweg 564. Ze trekken na hun trouwen in de nieuwe boerderij naast de boerderij van Bens ouders, die Bens opa in 1910 heeft laten bouwen. En dat terwijl Ben – de oudste uit een gezin met acht kinderen –nog twijfelt of hij wel boer wil worden. Hij heeft als boerenzoon natuurlijk van jongsafaan meegeholpen op de boerderij, maar zijn interesse gaat ook uit naar techniek. Op de HTS studeert hij werktuigbouwkunde. Maar als zijn vader er om gezondheidsredenen mee moet stoppen besluit hij toch: ik word boer.

Een tijdje eerder heeft hij Corry, de dochter van een fruitteler uit Blokland bij Montfoort, ontmoet op een dansavond in dancing De Kluis in Woerden. Ze worden verliefd, trouwen en krijgen drie kinderen. De taken op de boerderij zijn helder verdeeld: Corry zorgt voor het huishouden en de kinderen, Ben voor de dieren.

Ben en Corry behoren tot de ongeveer veertig boeren die in die jaren in Rijnenburg actief zijn. Met zestig koeien en tweehonderd varkens is de boerderij een bedrijf van gemiddelde omvang in de polder. Maar nadat vanaf halverwege de jaren negentig projectontwikkelaars de grond beginnen op te kopen – er gaat gebouwd worden in Rijnenburg – daalt het aantal boeren snel. De een na de ander stopt ermee of begint elders opnieuw.

Ben en Corry zitten er niet op te wachten dat de polder wordt volgebouwd, waardoor ze hun weidse uitzicht verliezen. Maar ze begrijpen ook dat ze weinig aan de plannen kunnen veranderen. Dat blijkt ook als ze zich, samen met andere bewoners, verzetten tegen de annexatie van de Nieuwegeinse polder door de gemeente Utrecht. Met een groep bewoners reizen ze af naar Den Haag om hun bezwaren kenbaar te maken. Tevergeefs.

Dan maar liever verkopen en er in ieder geval financieel goed uitspringen. Want dat is natuurlijk wel prettig: de verkoop van de grond maakt hen, net als de meeste andere boeren in Rijnenburg, financieel onafhankelijk. Niet dat dat veel verandert: ze mogen de grond blijven gebruiken en blijven gewoon lekker boeren. Verder zien ze wel hoe het loopt.

Ergens anders opnieuw beginnen is niet aan de orde. Geen van de kinderen wil boer worden. De twee dochters en de zoon kiezen voor moderne beroepen als accountmanager of meteoroloog. Bij gebrek aan een opvolger hoopt Ben het zo rond zijn zestigste wat rustiger aan te kunnen doen.  De varkens doet hij in 2003 de deur uit.

Intussen genieten ze van het leven. Ze maken samen verre reizen, zoals naar Nieuw Zeeland. Maar heel lang van huis weg kunnen ze vanwege de boerderij nooit. Ze stellen wel een vervanger aan als ze op reis gaan, maar dat blijft behelpen. Net als elke andere boer is Ben eigenwijs. Hij doet het liever allemaal zelf, op zíjn manier.

In april 2010 gaan ze weer eens op reis, naar Israël dit keer. Acht dagen willen ze wegblijven. Maar door de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull ligt het vliegverkeer stil en moeten ze zes dagen langer blijven. Dat leidt tot een hoop gedoe met de vervanger.

Bij Ben gaat op dat moment de knop om: hij besluit te stoppen met melkvee. Het melken kost hem elke dag ’s ochtends en ’s avonds een paar uur en daar heeft hij geen zin meer in. Om bezig te blijven gaat hij door met alleen jongvee. Melken hoeft dan niet meer en ze krijgen tijd voor andere dingen. Zoals zingen en musiceren, hun grote hobby.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: