Spring naar inhoud
februari 14, 2011 / johannebbeling

Over deze site

Op een mooie zomeravond in 2009 pakte ik de fiets en reed een rondje door de polder Rijnenburg. Ik genoot van de laagstaande zon op mijn gezicht, de wind die de geur van gras meevoerde, de rust van het land (ondanks het niet aflatende achtergrondgeraas van autowegen en het verkeersplein Oudenrijn), het zachte gekletter van het water, de mooie boerderijen, het geblaat van een schaap en het weidse uitzicht vanaf het smalle dijkje dat me dwars door de uitgestrekte weidevelden voerde. Ik genoot, kortom, volop van dit boerenland, hemelsbreed nog geen  kilometer van mijn huis in Nieuwegein.

En opeens realiseerde ik me dat, als ik hier over tien jaar weer zou fietsen, alles om me heen zou zijn verdwenen  of ten minste ingrijpend veranderd. De plannen van de gemeente Utrecht om duizenden woningen te bouwen in Rijnenburg – hoe noodzakelijk wellicht ook om in de behoefte van velen aan een woning te voorzien – zouden de aanblik van dit eeuwenoude landschap voor eeuwig en onherstelbaar aantasten. Dat was het moment dat ik besloot Rijnenburg vast te leggen zoals het nu nog was. En vanaf dat moment zou ik de polder nooit meer intrekken zonder minstens één camera onder handbereik.

 

Ik had het geluk tijdens een van mijn eerste fototochten op de fiets Bert van Rooijen tegen te komen, een oud-polderbewoner die Rijnenburg nog regelmatig gebruikt als trimparcours. Hij vroeg me wat ik aan het doen was en vertelde me zijn levensverhaal. Hij bracht me daarmee op het idee om ook de verhalen van andere bewoners op te tekenen. Gewone, meestal weinig spectaculaire verhalen. Maar wel echte verhalen van echte mensen.

Zo kreeg,in de loop van anderhalf jaar, deze site geleidelijk vorm. Het resultaat is zoals ik het destijds voor ogen had: een website die de schoonheid van Rijnenburg toont en die iets laat zien van wat de mensen beweegt en heeft bewogen die hier hun dagen slijten of hebben gesleten. Het hielp daarbij enorm dat ik overal met veel vriendelijkheid en bereidwilligheid werd ontvangen. Zoveel werd me wel duidelijk: het zijn aardige mensen, de bewoners van Rijnenburg. Maar dat komt misschien ook omdat ze zo prachtig wonen in een zo prachtige omgeving.

Johan Nebbeling, Nieuwegein

http://www.johannebbeling.com

5 reacties

Geef een reactie
 1. Carla Vermeend / feb 17 2011 9:08 am

  Hoi Johan,
  Even snel een blik op geworpen. Wat een geweldig tijdsbeeld. Ik ga eerdaags alles eens op mijn gemak doornemen.
  groetjes,
  Carla

 2. Dick / feb 17 2011 7:10 pm

  Uitgebreid bekeken, schitterende site! Leuke verhalen van de bewoners en prachtige foto’s! En niet alleen leuk voor de (ex-)bewoners zelf, maar ook voor de anderen die dit gebied kennen.
  Nu alleen nog maar wachten op het boek (maar wel met foto’s in kleur).
  Ik heb me trouwens altijd al afgevraagd wie er in het huisje Ringkade 1 woont, vlak langs de snelweg. Het ziet er naar uit dat het nu niet meer bewoond wordt. Het is nogal verwaarloosd.
  Het lijkt me ook leuk om de nieuwe ontwikkelingen (de nieuwbouw) bij te houden.

  Groeten, Dick.

 3. Max Beinema / feb 21 2011 10:04 am

  Ik heb je verhalen vanochtend gelezen. Een inspirerend begin van de maandagochtend!
  Erg mooie foto’s ook. Laat dat boek maar komen!
  Max van Flux

 4. Gonnie van Kippersluis- Schwarze / feb 25 2011 9:51 pm

  Schitterende foto’s, mooie herkenbare verhalen. Een boek ervan maken is een logisch vervolg.
  Wat het huisje aan de Ringkade nr 1 betreft; mijn moeder is er geboren. De familie Sangers heeft het al jaren geleden verkocht. . Na jaren van verval wordt het nu een opgeknapt door de huidige bewoner.

  Gonnie van Kippersluis

 5. Demi / jun 23 2011 5:00 pm

  Hoi,

  Wat leuk ik lees de krant zie ik ineens mijn pony op de foto staan. Het is er inderdaad heel rustig dat is over een tijdje jammer genoeg niet meer.

  Groetjes,
  Demi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: