Spring naar inhoud

Van Rooijen

BERT VAN ROOIJEN

“Dit is mijn geboortegrond”

“Ik ben geboren op boerderij Veelust aan de Ringkade 5, toen al gemeente Utrecht. Mijn oudere broer is ook op Veelust geboren, maar toen was het nog de gemeente Oudenrijn. Die is in 1954 opgegaan in Utrecht. Daarna werd het Jutphaas, toen Nieuwegein en in 2001 opnieuw Utrecht.”

“Mijn vader had een stuk of veertig koeien. Niks bijzonders. Er zaten wel veertig boeren in Rijnenburg, die allemaal koeien molken. “Je hoefde je als kind niet te vervelen in Rijnenburg. Ik was meestal buiten, de polder in. En vanaf een jaar of twaalf was het meewerken geblazen. Voor en na schooltijd: altijd waren er wel klusjes. Dat vonden we helemaal niet erg. Zo ging dat op een boerderij, ieder boerenkind werkte mee.”

“Wij hadden met vier kinderen een klein gezin. Dat was een uitzondering. Er waren hier juist veel grote gezinnen. Zoals de familie De Wit van de Nedereindseweg. Die hadden zestien kinderen. Je kon er altijd aanschuiven. Ik heb er wel eens meegegeten. At je twee keer per dag warm, haha.”

“Alle kinderen uit de polder gingen naar school in Jutphaas, dat was het dichtstbij. Omdat wij katholiek waren, gingen mijn broer en ik naar de katholieke jongensschool. Daar zaten we tussen bijna allemaal andere boerenjongens. Jutphaas wat toen nog echt een boerendorp.”

“Onze buurjongens, de gebroeders Van Dijk, waren hervormd en gingen naar de hervormde school. We konden het goed met hen vinden en trokken veel samen op. Maar alleen doordeweeks, nooit op zondag. Dan zagen we elkaar niet. Niet bewust, dat deed je gewoon niet. Of iemand katholiek of protestant was, kon je afleiden uit zijn achternaam. Een Scholman, Van Wijk of Van Rooijen? Katholiek! Maar Van Dijk? Protestants!”

“Wij zaten hier op de Graskaai, zoals we de Ringkade noemden, een beetje achteraf. Van mijn moeder mocht ik bijvoorbeeld geen misdienaar worden. Ze vond het te ver voor me om ’s morgens vroeg naar Jutphaas te gaan. Omdat we zo afgelegen woonden, hoorden we er ook net niet helemaal bij. De bewoners van de Nedereindseweg hadden meer met elkaar. Maar een echt vreemde eend in de bijt was de familie Sangers van de Ringkade 1. Dat waren namelijk geen boeren. De vader had ergens een baan en ze woonden in een gewoon huis, vlak tegen de snelweg.”

“Mijn broer, die nu eenmaal de oudste rechten had, heeft de boerderij overgenomen. Ik wilde graag werkzaam blijven in de agrarische sector. Zo ben ik inseminator geworden. Dat betekent dat je met stierensperma de boerderijen afreist om koeien drachtig te maken. Dat werk heb ik tientallen jaren gedaan, ook in Rijnenburg. Toen ik een jaar of 45 was, had ik zin om nog eens heel iets anders te gaan doen en ben ik een opleiding voor docent gaan volgen. Nu geef ik onder meer wiskunde, biologie en dierkunde op een VMBO-school in Amsterdam Osdorp.”

“Toen ik in 1978 trouwde, heb ik naast de boerderij van mijn ouders een vrijstaand huis gebouwd. Daar is in 1983 mijn zoon geboren. Maar mijn vrouw wilde graag blijven werken en omdat het  hier toch wel erg afgelegen was, hebben we het huis in 1987 verkocht. Dat ging me aan mijn hart, want de grond was van mijn vader geweest. Maar we wonen nu in een mooi huis in Vleuten-De Meern, met Rijnenburg op loop- en fietsafstand. Ik maak er nog regelmatig een rondje. Op de fiets, maar ook trimmend. Want ik kom nog graag in Rijnenburg, waar ik bijna iedereen ken. Ik vind het een prachtige polder. Maar ik realiseer me dat ik natuurlijk niet helemaal objectief ben. Want dit is mijn geboortegrond.”

Het leven van Bert van Rooijen (55) is verweven met de polder Rijnenburg. Hij werd er geboren en groeide er op en werkte er tientallen jaren als inseminator.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: